Winterbanden Test 2012

De winterbanden test 2012 door de Telegraaf en ANWB geeft weer een goede indicatie welke winterband u het beste kunt kopen voor de winter 2012.

De laatste jaren is er ook in Nederland steeds meer aandacht voor winterbanden en hoewel de meningen verschillen.Met winterbanden onder uw auto is het *veiliger rijden onder winterse omstandigheden.Veel mensen denken dat winterbanden alleen nut hebben wanneer er sneeuw op de weg ligt,maar niets is minder waar.Wist u wel dat wanneer de temperatuur onder de zes graden komt de winterband betere prestaties levert t.o.v de zomerband als het gaat remafstand en grip op de weg.Ook tijdens de 2012 winterbanden test komen deze voordelen weer naar voren,het zijn dus niet alleen fabels dat winterbanden veiliger zijn.

Test winterbanden 2012

winterbanden aanbiedingElk jaar doen verschillende onafhankelijke instanties onderzoek naar de beste winterband.Zo heeft de ANWB dit jaar banden getest in drie verschillende populaire banden-afmetingen.Ook bij de Telegraaf winterbanden test werden de meest gebruikte winterbanden-afmetingen onderworpen aan een stevige test.Zo zijn er door de ANWB meer dan elfhonderd banden gebruikt,om een zo onafhankelijk mogelijk oordeel te geven welke winterband in het jaar 2012 het beste kan worden gekocht.Om de winterbanden test zo onafhankelijk mogelijk te maken,heeft men de autobanden anoniem gekocht om zo elke manipulatie van de aangeschafte banden te voorkomen.

Feiten over winterbanden.

Misschien bent u nog niet overtuigd van het nut van winterbanden in Nederland daarom zetten we nog even wat feiten op een rijtje. Daarnaast vind u informatie over de winterbanden verplichting in het buitenland.

  • Winterbanden hebben een kortere remweg t.o.v zomerbanden zodra het kwik onder de 6 graden komt.Trouwens hoe kouder het wordt hoe groter de verschillen zijn tussen winter en zomerbanden.
  • Bij uitwijk manoeuvres onder winterse omstandigheden heeft de auto beter grip op het wegdek.( Ga ondanks deze verbeter punten,niet sneller rijden onder winterse omstandigheden,want snelheid bepaalt nog steeds de veiligheid van u en uw passagiers).
  • De verbeterde grip komt door de speciale samenstelling van het rubber wat in een winterband word gebruikt.Het rubber van het loopvlak van een goede winterband blijft onder koude weersomstandigheden ( lager dan 6 graden) veel soepeler en blijft als het ware mee bewegen op de weg,wat ervoor zorgt dat er meer grip is tussen winterband en wegdek.

Winterbanden verplichting buitenland.

Duitsland : Bij onze oosterburen is het verplicht om winterbanden onder de auto te hebben.Heeft u geen winterband onder uw auto dan kunt u in Duitsland een boete krijgen van minimaal 40 euro en oplopend tot 80 euro,dit is afhankelijk van de verkeers situatie.

Oostenrijk : In Oostenrijk zijn winterbanden verplicht van 1 november tot 1 april,boetes voor het rijden in Oostenrijk zonder winterbanden bedragen 35 tot 78 euro.Mocht je in Oostenrijk onder slechte winterse omstandigheden gevaar veroorzaken en de auto is niet uitgevoerd met winterbanden dan kan de boete in de duizenden euro’s bedragen en zelfs oplopen tot 5000 euro.

Italië : In het noorden van Italië gelden dezelfde verplichtingen als in Oostenrijk.

Zwitserland : Misschien raar maar in Zwiterland is geen algemene verplichting voor het rijden met winterbanden,maar in de Zwitsere bergen word d.m.v borden aangegeven dat sneeuwkettingen en winterbanden verplicht zijn,boetes kunnen oplopen tot 90 euro.

Frankrijk : In Frankrijk is er ook geen algemene verplichting maar ook hier geldt net als in Zwitersland dat in de Franse bergen word aangegeven om onder winterse omstandigheden winterbanden en sneeuwkettingen verplicht zijn.Het is sowieso aan te raden om winterbanden en goede sneeuwkettingen aante schaffen als u op wintersport vakantie gaat.

De beste winterbanden.

Hieronder vind u een opsomming van merken,uit de winterbanden test 2012.

Diverse band afmetingen.

1 : Nokian winterband WR D3 Zeer goede prestaties levert de Nokia WR D3 de band heeft goede rijeigenschappen onder winterse omstandigheden.Een korte remweg onder normale (droge) weersomstandigheden.De Nokian Wr D3 levert middelmatige prestaties m.b.t aquaplaning.

2 : Continal Contact TS 850 Met zeer goede remprestaties en uitstekende rijeigenschappen op besneeuwde wegen is de Continal Contact TS 850 een prima winterband.

Winterbanden test 2012: maat 165/70 R14 T

1 : Michelin Alpin A4

2 : Continental WinterContact TS800

3 : Pirelli W190 Snowcontrol Serie 3

Winterbanden test 2012: maat 165/70 R14 T

1 : Dunlop SP Winter Sport 4D

2 : Goodyear UltraGrip 8

Winterbanden test 2012: maat 215/65 R16 T

1 : Bridgestone Blizzak LM-80

2 : Dunlop SP Winter Sport 4D

3 : Continental CrossCtcWinter

Tot slot wie deze winter in Nederland veilig op weg wil kan het beste winterbanden monteren,uit de winterbanden test blijkt dat u veiliger onderweg bent onder winterse omstandigheden.In het verleden waren er behoorlijke prijsverschillen tussen normale banden en winterbanden.Maar tegenwoordig liggen de prijzen van zomer en winterbanden nagenoeg gelijk.

Met winterbanden rijden is ook niet duurder want de zomerbanden set slijt niet in de wintermaanden en andersom geldt dit natuurlijk ook.De enigste kosten die u maakt zijn het wisselen van de zomerbanden naar winterbanden en andersom.Tevens kunt u ook uw zomer en winterbanden opslaan bij uw winterbanden leverancier. (bronnen ANWB en Telegraaf winterbanden test 2012)