Waarom mensen lang worden en anderen niet

Je lengte is voornamelijk genetisch bepaald, maar ook de omgevingsfactoren zijn belangrijk. Je bent pas volledig uitgegroeid als je twintig bent. Hoe eerder je in de pubertijd komt, des te eerder zal je stoppen met groeien. De aanvang van de pubertijd is vaak weer afhankelijk van de omgevingsfactoren.

Omgevingsfactoren kunnen bijvoorbeeld het gebruik van drugs of alcohol zijn, maar slechte voeding kan ook bijvoorbeeld van grote invloed zijn. Als er veel lange mensen in je familie voorkomen, is de kans groot dat jij ook lang wordt, maar dit is geen automatisme. Voldoende slaap is ook belangrijk, omdat van nature het menselijk groeihormoon tijdens je slaap wordt aangemaakt, weet Wikihow.

Mijn kind heeft grote voeten

Stel je voor je kind heeft een grote schoenmaat op jonge leeftijd. Houdt dit dan automatisch in dat ze ook heel lang zullen worden. Dit hoeft niet automatisch zo te zijn. Een belangrijk ijkpunt is wanneer de pubertijd begint. Want een vroege aanvang van de pubertijd heeft vaak invloed op de groei. Heb je dus grote voeten als kind, maar zit je al vroeg in de pubertijd dan zal je lengte meestal wel meevallen.

Wat als we toch doorgroeien

Al zijn damesschoenen maat 44 aan de grote kant, toch kun je tegenwoordig steeds beter slagen voor leuke modellen. Er is steeds meer keuze, zowel in de winkel als online. Het blijkt dat een groot percentage (80% wordt weleens genoemd) van de vrouwen met damesschoenen maat 44 en groter, zich dermate schaamt en dus liever online schoenen koopt.

Dat is anoniemer en dus veiliger. Daarbij komt het feit dat je thuis uitgebreid je schoenen voor de spiegel kunt bekijken, zonder nieuwsgierige blikken van eventueel personeel of klanten. Hierdoor kun je een weloverwogen keuze maken en wellicht ook nog meerdere familieleden of vriendinnen vragen wat ze ervan vinden.