Nieuwe televisie Kopen

De juiste keuze voor een nieuwe televisie. Als je op zoek bent naar een nieuwe televisie wordt je al snel overladen met technische termen en een overdaad aan keuzes. Hoe groot moet de tv zijn, wat is het verschil tussen plasma en lcd, wat heb je aan smart-tv en hoe koppel je andere apparaten aan je nieuwe televisie? Hieronder proberen we de verschillen aan te geven.

Nieuwe Televisie kopen – Het ideale formaat

Nieuwe televisie kopenTelevisies zijn de afgelopen jaren steeds groter geworden. Als je voldoende budget hebt kun je zelfs een exemplaar van meer dan 2 meter in huis halen. De vraag is echter of dit verstandig is. Zelfs met de huidige HD- en Ultra HD televisies wordt de beeldkwaliteit beperkt door het bronsignaal.

Wanneer je nog veel programma’s bekijkt in SD kwaliteit zul je merken dat het beeld niet helemaal scherp is. Zelfs bij Blu-ray films laat de scherpte te wensen over als je dicht op een groot scherm zit. Met een kleinere televisie, waar je vanaf een meter of vier naar kijkt, kun je kleine details niet zien omdat het scherm dan weer te klein is.

  1. Bij de aanschaf van een nieuwe televisie moet je hiermee rekening houden:
     Wanneer je vaak kijkt naar HD programma’s of Blu-ray films dient de kijkafstand tot de televisie ongeveer 2 maal de beelddiagonaal zijn.
  2. Wanneer je vaak naar SD programma’s kijkt – veel programma’s worden nog steeds in SD uitgezonden – moet de afstand tot 3 maal de beelddiagonaal zijn.
  3. Een compromis bij een nieuwe televisie kan een afstand tot 2 maal de beelddiagonaal zijn. Voor een 42 inch televisie komt dit overeen met zo’n 2½ meter. Wanneer je echter verder van de tv gaat zitten zul je bij HD de kleine details niet goed meer kunnen zien. Bij een kleinere afstand worden de beelden korrelig.

Nieuwe Televisie kopen – HD Ready en Full HD

Wanneer je een nieuwe televisie koopt heb je de tegenwoordig de keuze uit 3 resoluties. De kleine tv’s zijn meestal “HD Ready”; het beeldscherm heeft minimaal 1280 horizontale bij 720 verticale beeldpunten. Full HD tv’s hebben 1290 bij 1080 beeldpunten en de Ultra HD tv’s zelfs 3840 bij 2160 beeldpunten.

De meest verkochte televisies zijn op dit moment Full HD tv’s, alle tv’s met een diagonaal van 37 tot 55 inch vallen hieronder. Bij kleinere modellen van 27 of 32 inch kom je ook nog HD Ready modellen tegen. Deze hebben minder beeldpunten en dus een iets minder scherp beeld, maar ook goedkoper. Wanneer de kijkafstand zo’n 3 meter bedraagt hoeft dit echter geen problemen te geven; wanneer de afstand veel kleiner is moet je een Full HD tv overwegen.

Nieuwe Televisie kopen – Nieuwste trend Ultra HD

Vanaf 55 inch is er voor een nieuwe televisie eveneens de keuze uit Ultra HD tv’s met viermaal zoveel beeldpunten als Full HD, wat meteen zorgt voor een scherpere beeldkwaliteit. Op dit moment is er nog weinig beeldmateriaal beschikbaar in Ultra HD, maar op korte termijn zal daar verandering in komen. O.a. Netflix gaat films en series in Ultra HD aanbieden. Veel HD Ultra tv’s kunnen echter Full HD beelden opschalen, wat betekent dat de kwaliteit wordt opgewaardeerd. Als je een nieuwe televisie wilt kopen en voorkeur hebt voor een groot beeldscherm is het dus alleszins de moeite waard om te kiezen voor een HD Ultra.

LCD, Plasma en Oled

Wanneer je een nieuwe televisie koopt moet je naast de keuze voor het formaat en de resolutie ook een keuze maken voor het type scherm. LCD is de meest verkochte tv en tegenwoordig vaak voorzien van led backlights. Hierdoor worden deze ook vaak aangeduid als Led tv’s. Dunne schermen, smalle randen en een hoge helderheid met een laag energieverbruik. Plasma tv’s kom je steeds minder tegen; de goede beeldkwaliteit is inmiddels ingehaald door de sterk verbeterde LCD kwaliteit. Bovendien zijn Plasma tv’s dikker en zwaarder en verbruiken meer energie. Oled is een nieuwe techniek die alle voordelen van LCD en Plasma combineert. Hele dunnen schermen, nauwkeurige kleuren en perfect zwart. Groot nadeel is de prijs; een 55 inch Oled tv kost op dit moment nog zo’n € 8000,–.

Smart TV

Er zijn de laatste jaren veel functies aan nieuwe televisies toegevoegd zoals direct opnemen van programma’s op een USB stick, afspelen van video’s vanaf de computer, surfen op het internet, huren van films, ondersteuning voor Flickr en Picasa, en bekijken van programma’s via Uitzending Gemist. Niet alle fabrikanten hanteren dezelfde apps en diensten en is het dus verstandig de website van de betreffende leverancier te raadplegen of de door jou gekozen Smart TV beschikt over de gewenste ondersteuning. Een ander voordeel is dat Smart TV’s kunnen communiceren met smartphones en tablets.