Kosten van Autorijden

Vaste lasten van het autorijden: brandstof, belasting en autoverzekering. Een auto rijden kost tegenwoordig enorm veel geld. De benzineprijzen blijven maar stijgen, je bent verplicht een autoverzekering af te sluiten en Motorrijtuigbelasting (wegenbelasting) te betalen. Deze kosten heten niet voor niets ‘vaste lasten’, het zijn verplichtingen waar iedere autobezitter aan moet geloven. Kan het dan niet goedkoper? Jawel.

Tips voor minder brandstofverbruik

kosten bestelbusAan de stijgende benzineprijzen kunnen we helaas niets doen. Je rijstijl heb je echter wel zelf in de hand. Met een paar kleine aanpassingen bespaar je niet alleen op brandstof, maar draag je ook bij aan een beter milieu.

  • Zorg dat er genoeg lucht in je banden zit. Een hogere bandenspanning zorgt voor minder brandstofverbruik.
  • Houd het toerental laag. Een hoog toerental betekent een meer brandstofverbruik.
  • Kijk vooruit: verkeerslicht op rood? Laat je auto uitrollen in de versnelling waarin je rijdt en vermijd veel remmen.
  • Trek niet te snel op. Snelheidsduivels bij het stoplicht verbruiken 16% meer benzine.
  •  Sluit bij file niet acuut aan op je voorganger, maar laat het aantal meters oplopen zodat je iets grotere afstanden te overbruggen hebt. De motor van je auto heeft hierdoor wat meer rust en verbruikt minder.
  • Als je een sportieve rijstijl hebt kun je door het aanpassen van je rijgewoontes tot wel 10% besparen op je brandstofverbruik.

Tips voor een goedkopere autoverzekering

Op je autoverzekering is bijna altijd wat te besparen. De goedkoopste autoverzekering  afsluiten gaat het beste via internet, waar je gemakkelijk autoverzekeringen kunt vergelijken. Bij de meeste autoverzekeraars kun je maandelijks je verzekering opzeggen en overstappen naar een goedkopere autoverzekering. Waar moet je op letten als je een autoverzekering wilt afsluiten?

  1. Vergelijken. Door verschillende autoverzekeringen naast elkaar te leggen krijg je een overzicht van wat er voor welke prijs aangeboden wordt.
  2. Polisvoorwaarden. De goedkoopste autoverzekering is niet altijd ook de beste autoverzekering. Bekijk de polisvoorwaarden goed zodat je weet waar je aan toe bent.
  3. Service. Een goede klantenservice is voor het online autoverzekering afsluiten erg belangrijk. Bij vragen of problemen wil je natuurlijk wel goed geholpen worden.
  4. Contractduur. Na een jaar mag je iedere autoverzekering maandelijks opzeggen, tenzij dit anders vermeld staat in het contract.

Rij belastingvrij

Ook op de verplichte wegenbelasting is te besparen. Weggebruikers met een auto die weinig co2 uitstoot worden beloond door de overheid. Auto’s op diesel met een uitstoot onder de 95 gram CO2 per kilometer zijn geheel vrijgesteld van belasting. Ook benzine-auto’s zijn vrijgesteld van belasting als ze minder dan 110 gram CO2 per kilometer uitstoten. Deze regeling is geldig tot in ieder geval 31 december 2013.