Graszoden leggen

Waarom een goed tuinplan?

bosmaaiersDe basis van een evenwichtige tuin is een goed plan. Het is misschien een grote investering om een plan te laten maken door een hovenier of tuinarchitect, maar deze verdient zich uiteindelijk terug. Een hovenier weet precies wat goed en slecht is voor uw tuin.

Hij kan uw wensen en ideeën toepassen in een ontwerp, en dit samenvoegen tot een goed evenwichtig plan. Heeft u kinderen, meerdere auto’s, is een vijver of graszoden leggen gewenst?

Wilt u een romantische, Engelse of Japanse tuin? Wat is uw budget? Vormen, lijnen, verhoudingen en contrasten spelen hierbij een grote rol. Eenvoudige vormen geven meer rust in een tuin dan allerlei kleine hoekjes en fantasie figuren. Verdiep u ook eens in de soorten steenmateriaal, natuursteen geeft weer een ander uitstraling dan betonstenen of kiest u liever voor gebakken materiaal.

Beplanting

Ook de beplanting speelt een belangrijke rol. Contrasten tussen coniferen, bladverliezende en groenblijvende heesters in combinatie met vaste planten, geven de tuin het hele jaar kleur. In combinatie met verlichting kan dit tot verrassende resultaten leiden. Laat u bij aanschaf van planten goed adviseren, een klein boompje of heestertje ziet er schattig uit, maar kan uit groeien tot een woudreus.

De bovenstaande uitgangspunten en voorbeelden vormen vaak het struikelblok voor veel mensen. Veel mensen beginnen in het wilde weg te tuinieren en plantjes in de tuin te zetten, zonder dat er echt over een plan wordt nagedacht. Veelal zijn deze mensen langer bezig met de aanleg van hun tuin en valt het resultaat vaak tegen. In de praktijk blijkt dat de beplanting niet op de juiste plaats staat wat resulteert in slecht groeiende beplanting, wat dan weer vervangen moet worden.

Onderhoud

Onderhoud stopt niet bij het verwijderen van onkruid en afgevallen blad, of een maal per week het gazon te maaien. Een goede begeleiding zorgt ervoor dat de tuin in een goede conditie blijft. Snoeien van heesters geven vaak problemen door het ontbreken van kennis. Maak eens een rondje door de tuin met een hovenier, hij kan u dan adviseren bij het onderhouden van uw tuin, bemesting, controle op ziekte en plagen enz. Indien u weinig tijd heeft kunt u uw tuin ook laten verzorgen door een hovenier.

Aandacht voor de watervoorziening van de tuin is zeer belangrijk, in veel gevallen wordt er te weinig water gegeven. Langdurig water geven heeft veel meer zin, dan elke keer een beetje. Het zorgt ervoor dat de planten dieper wortelen dan de toplaag, dus minder kans op uitdrogen van de beplanting. Een watergeefsysteem kan hier uitkomst bieden. Kortom na een drukke werkdag is het prettig om op het terras te zitten met een drankje en te genieten van uw droomtuin.