Goedkoop wonen besparen op verlichting

led verlichtingKosten besparen op je woonlasten. Hoe doe je dat? Energieverbruik is een grote kostenpost binnen elk huishouden. Stroom als energievorm voor huishoudelijke hulpmiddelen, de centrale verwarming en verlichting. Energiezuinig wonen komt niet alleen de portemonnee ten goede, maar ook het milieu.

Energielabel A+

Televisies, koelkasten, wasmachines, stofzuigers e.d. zijn tegenwoordige allemaal voorzien van een energielabel. Het energielabel geeft aan tot welke categorie het behoort, aangegeven met de letter A+ als meest energiezuinige optie. Als je een nieuwe wasmachine koopt is het verstandig kijken naar het label.

Tenslotte, hiermee kan je op energiekosten besparen! Staar niet blind op het label. Kijk ook naar de aanschafprijs en algehele kwaliteit. Een high end wasmachine van duizend euro met energielabel A+ is voor de portemonnee niet altijd de beste keuze. Bijv. een wasmachine met label B zal een betere koop kunnen zijn als de aanschafprijs de helft is. Lees hiervoor recensies op het internet, zodat je weet wat je koopt.

Besparen met LED lampen

Verlichting uit LED is de energie zuinigste lamp van dit moment. Je kan er geld mee besparen. Bovendien is het ook een milieubewuste keuze. Daarom is led een goede keuze om goed te wonen. De aanschafprijs licht hoger, maar de verbruikskosten liggen lager en de levensduur is vele malen langer.

In vergelijking met de gloeilamp licht het verbruik zelfs op honderd procent lager! Dit is de reden waarom de gloeilamp nu in de Europese Unie (EU) verboden is. Zelfs het importeren is verboden. Bestaande winkelvoorraden worden nog wel verkocht en voor (kleine) industriële toepassingen kan je nog wel gloeilampen vinden. Binnenkort zal er ook een verbod zijn op specifieke types halogeen verlichting.

Led neemt het nu op tegen de spaarlamp. Ten opzichte van de spaarlamp is het energieverbruik van led lampen bijna vijftig procent minder. Bovendien is led beschikbaar in een grote diversiteit aan kleur. Hierdoor is led prima geschikt om sfeer te creëren. Ook voor buiten (in de tuin) is led goed geschikt. Het is goed besteed tegen de verschillende weersomstandigheden.

Energieleveranciers vergelijken

Energieleveranciers zoals Essent, Eneco, Nuon een Oxxio zijn de bekendste aanbieders. Welk kies je? Elke leveranciers claimt de goedkoopste te zijn en probeert klanten binnen te halen met leuke welkomstgeschenken, zoals een cadeau of een prijsaanbieding voor een bepaalde periode.

Je doet er goed aan om energieleveranciers te vergelijken op een site. Bezoek hiervoor meerder websites, zodat je meer inzicht hebt in de prijzen in relatie tot het aanbod. In sommige gevallen kan het zelfs interessant zijn om jaarlijks van leverancier te wisselen.