70% krijgt korting op zorgverzekering. Jij ook?

Wat je bij het vergelijken van zorgverzekeringen niet te zien krijgt…

Van iedere 10 zorgverzekeringen zijn er 7 afgesloten met collectiviteitskorting. Je zou dus bijna zeggen dat het standaard is om niet de volle mep voor je zorgverzekering te betalen. Hoor jij ook nog bij die laatste 3 pechvogels? Dan betaal je dus gemiddeld 150 euro meer per jaar… Bij het vergelijken van zorgverzekeringen lees je bijna nooit iets over collectieve korting. Wat doen we fout?!

Hoe komen ze aan zo’n goedkope zorgverzekering?

Collectieve korting krijg je van de zorgverzekeraar als je je zorgverzekering met een hele grote groep mensen tegelijkertijd afsluit. Maar leg die petitie maar weer neer, want even een rondje doen door de buurt heeft geen zin. Het gaat hier om groepen van vaak tienduizenden mensen die verenigd zijn in een zogenaamd Zorgcollectief. Grote werkgevers kunnen bijvoorbeeld een korting krijgen op de basisverzekering bij een verzekeraar. Of een patiëntenorganisatie waarin allerlei mensen met dezelfde ziekte zitten, die korting krijgen op bepaalde zorg die voor hen belangrijk is. Wettelijk mag een collectiviteitskorting op de basis zorgverzekering maximaal 10% van de premie zijn.

Een goedkope zorgverzekering vinden is lastig, omdat het aanvullende pakket fors kan verschillen bij de verscheidene zorgverzekeraars. Op deze website kunt u zelf een vergelijk maken. U geeft dan aan welke aspecten u belangrijk vind om mee te nemen in het aanvullende zorgpakket.

Waar vind ik zo’n zorgverzekering?

Als jij ook nog gewoon het volle pond betaalt voor je zorgverzekering, dan komt dat waarschijnlijk omdat je niet aangesloten bent bij een groep die collectiviteitskorting krijgt. Je kunt het eens navragen bij je werkgever, want er wordt niet altijd heel duidelijk over gecommuniceerd.

Je kunt ook gewoon op zoek naar een collectief die ‘gewone consumenten’ accepteert. Als je klant bent van de Rabobank kun je bijvoorbeeld korting krijgen. Het Zorgcollectief van UnitedConsumers is overigens voor iedereen toegankelijk. Zij zijn met 100.000 leden en krijgen op hun zorgverzekering dan ook 10% korting.

Hoe kun je zorgverzekeringen hierop vergelijken?

Voor de pechvogels onder ons: van zorgverzekeringen vergelijken wordt je blind. Blind voor collectieve korting. Waarschijnlijk kerft dit een diepe frons in je voorhoofd maar: in jouw zoektocht naar de goedkoopste zorgverzekering komen de goedkoopste zorgverzekeringen niet voor. Vergelijkingssites gaan namelijk uit van polissen die voor iedereen toegankelijk zijn. En verzekeringen met collectieve korting zijn dat nu eenmaal niet (allemaal).

Dus, beste 3 op de 10, kijk verder dan je vergelijkingssite lang is. Vraag bij je werkgever. Check bij je bank. Je verzekeraar. Of sluit je aan bij een consumentencollectief. Collectiviteitskorting is voor iedereen mogelijk. Ook voor jou.